Chirurgia Refractiva cu LASER EXCIMER: PRK, LASIK
Sunt metode prin care se modeleaza curbura corneei cu ajutorul unui laser cu excimer (un laser ce produce energie in spectrul ultraviolet, emitand impulsuri concentrate, focalizate uniform ce nu patrund sub cornee).
Metodele se diferentiaza prin abordarea diferita asupra epiteliului cornean:
PRK, Photorefractive Keratectomy
Metoda prin care se indeparteaza partea anterioara a corneei (epiteliul) mecanic, se remodeleaza curvatura corneei, iar in final se plaseaza o lentila de contact.
Aceasta lentila de contact trebuie mentinuta pe o perioada de 3–5 zile dupa operatie.
Procedeul PRK face ca recuperarea vizuala a ochiului operat sa fie de o durata mai indelungata (1–3 luni).
LASEK, Laser Assisted Sub-Epithelial Keratomileusis (LASEK)
Reprezinta indepartarea/ridicarea epiteliului cu o solutie alcoolica, ablatia laser apoi punerea la loc a epiteliului si in final lentila de contact.
LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis)
Metoda prin care se realizeaza un capacel (flap) la nivelul corneei care ramane solidarizat in partea superioara pintr-o hinge, apoi acesta este ridicat, se realizeaza ablatia la nivel stromal, se pune la loc flapul si operatia s-a terminat.
ILASIK este o metoda in care flapul nu este realizat printr-o metoda mecanica (asa cum se obisnuieste in operatiile care folosesc microkeratomul), ci cu ajutorul unui laser in femtosecunde TEHNOLOGIA INTRALASE. Este o metoda de interventie de tip LASIK, combinand Tehnologia Intralase cu cea Advanced CustomVue.
ILASIK este rezultatul dezvoltariu tehnologice din ultimii 10 ani, cea mai noua si avansata metoda aparuta in domeniul interventiilor cu LASER.
Care sunt indicatii si contraindicatii are ILASIK:
- Indicatiile:
- Persoanele care poarta ochelari sau lentile de contact si au varsta peste 18 ani
- Pacienti miopi, hipermetropi, astigmati
- Miopi pana in -9d, hipermetropia pana in +6d, astigmatism pana in 4d
- Persoanele a caror defecte ale ochilor nu s-au modificat cel putin un an
- Persoanele care nu sunt gravide sau in perioada de alaptare
- Contraindicatiile:
- Persoanele cu diabet
- Pacienti cu boli de colagen, boli autoimune, imunodeficiente
- Persoanele care nu au boli de ochi, ca de exemplu: herpes simplex sau herpes zoster in antecedente, alergii severe, keratoconus sau tensiune oculara
- Persoanele care sunt gravide sau in perioada de alaptare
Fiecare ochi este diferit de la un pacient la altul, fiind specific ca si amprentele digitale. De aceea, fiecare interventie cu laser va fi planificata in mod special, specific/potrivit cu ochii si persoana respectiva. Cele mai spectaculoase rezultate se obtin folosind acest mod de abordare.