Chirurgie Vitreo-Retineana

Retinopatia diabetică proliferativă

Această boală este o complicație frecventă a diabetului, care netratată corespunzător, duce la complicații ce pot cauza pierderea vederii la persoanele între 20 și 65 ani.

Procesele patologice care determina aparitia retinopatiei la diabetici necesita perioade indelungate de actiune, pacientii fiind asimptomatici in stadiile initiale ale bolii, afectiunea devenind clinic manifesta doar in stadiile avansate de evolutie. Principalele simptome ale retinopatiei diabetice sunt reprezentate de catre:

  • Pierderea brusca si totala a vederii
  • Scaderea acuitatii vizuale nocturne
  • Vederea incetosata
  • Afectarea gradului de perceptie al culorilor
  • Senzatia de corpuri plutitoare in ochi (puncte care apar în câmpul vizual)

Dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină este o afecțiune relativ rară (aproximativ o persoană din 10 000 este afectată anual) ce apare atunci când retina este împinsă sau trasă din poziția ei normală.

Dezlipirea de retină este rezultatul procesului de separare a membranei vasculare retiniene, ea fiind ridicată sau deplasată din poziția sa normală. În unele cazuri pot exista doar mici zone ale retinei care sunt rupte numite rupturi de retină, acestea netratate pot duce la dezlipire de retină. Dacă nu este tratată prompt, dezlipirea de retină poate duce la pierderea permanentă a vederii. Există 3 tipuri principale de dezlipire de retină:

  • Tracțională în care se formează membrane în cavitatea vitreană care tracţionează retina şi o desprind
  • Regmatogenă produsă ca urmare a unei rupturi retiniene care permite trecerea vitrosului lichefiat între epiteliul pigmentar şi retină
  • Exudativă produsă prin pătrunderea de lichid sub retină numit lichid subretinian

Sindroamele de interfață vitreo-retiniană

Vitreoretinopatia proliferantă se referă la migrarea şi proliferarea celulelor în spațiul subretinian, cavitatea vitreeană, pe și sub suprafața retiniană.

Hemoragia vitreană

Hemoragia vitreană este o afecțiune datorată prezentei sângelui în vitros ca urmare a ruperii unor vase sanguine.

Prezenta sangelui in vitros datorita ruperii unor vase sanguine defineste hemoragia vitreeana. Aceste vase pot fi normale, alterate (diabet, ateroscleroza, tulburari de coagulare) sau de neoformatie si cedeaza de obicei sub actiunea unei cresteri presionale hidrostatice fiziologice sau nu ori a unui traumatism penetrant.

Vitrosul reprezinta cea mai mare cavitate a ochiului (80% din volumul acestuia) dar in ciuda acestui fapt importanta participarii sale la dioptrul ocular este neglijabila (singura conditie e sa ramana transparent). Este delimitata anterior de cristalin si aparatul ciliar iar posterior de retina. Contine un gel transparent alcatuit din fibre de colagen, substanta fundamentala bogata in acid hialuronic si celule vitreene.

Gaura maculară

Degenerescența maculară sau gaura maculară este o boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale.

Patologie caracterizata de un defect (sau ruptura) al intregii grosimi retiniene care cuprinde foveea (regiunea centrala a maculei) responsabila de vederea centrala, de deosebirea culorilor si a detaliilor obiectelor.

Boala apare de obicei dupa varsta de 55 ani, afectand aproximativ 1% din populatie, mai frecvent la femei (raport 2:1), care au tulburari hormonale, histerectomie, estrogenoterapie, HTA (hipertensiune arteriala). Poate fi afectat si celalalt ochi, dar rareori debutul este simultan.

Necesita distinctia de pseudogaura maculara (defect al membranei epiretiniene), de chistul macular sau gaura lamelara.

Diagnosticul se face pe baza simptomatologiei, a examenului clinic (la biomicroscop se observa modificari la nivelul maculei, bine delimitate, semnul Watzke – Allen prezent) si pe baza investigatiilor: angiofluorografie si OCT (tomografia retinei).

”MEDICAL OPTI LUX S.R.L.” utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată pe acest site: medicaloptilux.ro.
Vă aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC (”Directiva E-Privacy”) și de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a accestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (”Regulamentul GDPR”).