Chirurgia Glaucomului

Chirurgia Glaucomului

Glaucomul

Glaucomul este o afecţiune a nervului optic datorată creşterii presiunii intraoculare.

Din punct de vedere statistic, presiunea intraoculară “normală” variază între 13 şi 22 mmHg. Nervul optic este alcătuit din milioane de fibre nervoase care converg de pe toată suprafaţa retinei la nivelul unei structuri denumită capul nervului optic, vizibilă prin oftalmoscopie.

Atunci când se pune diagnosticul de glaucom (pe baza determinării presiunii intraoculare, a examinării fundului de ochi şi a efectuării câmpului vizual) următoarea etapă o reprezintă reducerea presiunii intraoculare.

Aceasta se realizează prin mai multe căi de atac: utilizarea instilaţiilor de picături antiglaucomatoase (un singur fel sau asocieri de mai multe medicamente), aplicaţii laser şi chirurgia antiglaucomatoasă.

Intervenţia chirurgicală reprezintă metoda cea mai agresivă, de aceea, deşi unii autori o folosesc de prima intenţie, ea se recomandă de obicei dacă medicamentele nu scad presiunea intraoculară îndeajuns şi boala poate progresa sau dacă glaucomul este avansat şi presiunea trebuie redusă la o valoare care nu poate fi obţinută medicamentos.

Se recomandă ca presiunea intraoculară să fie sub 18 mmHg pentru ca glaucomul să nu avanseze şi chiar sub 13 mmHg pentru formele grave de boală.

Presiunea intraoculară este rezultatul echilibrului între secreţia şi eliminarea lichidelor intraoculare. Polul anterior al ochiului conţine umoarea apoasă, secretată de corpul ciliar; ea se elimină prin unghiul camerular, care conţine o reţea cu mulţi pori (reţeaua trabeculară) lipită de un canal care înconjură circumferinţa ochiului (canalul Schlemm); de aici, prin scleră, umoarea apoasă ajunge sub conjunctivă. Daca porii reţelei se închid sau canalul nu mai este permeabil atunci umoarea apoasă nu se elimină şi presiunea intraoculară creşte.

Anestezia prin injectie retrobulbara poate avea urmatoarele complicatii: hematomul retrobulbar (care necesita amanarea operatiei 10-14 zile pana la rebsortia sangelui din orbita, conjunctiva, pleoape) pareza muschilor extrinseci ai globului ocular cu limitarea miscarilor ochiului si dublarea vederii ( uneori cu persistenta de cateva luni) si extrem de rar obstructia arterei centrale a retinei sau lezarea nervului optic cu scaderea brusca si ireversibila a vederii.

Anestezia topica, prin aplicarea de picaturi anestezice pe suprafata ochiului si utilizarea unei substante vascoelastice cu anestezic (Visthesia) evita incidentele si complicatiile posibile ale anesteziei prin injectie si poate fi aplicata in cazul pacientilor linistiti, echilibrati psihoemotional, celor care aud bine si cu care se poate comunica eficient.

 

Operaţia de glaucom

Operaţia de glaucom cea mai des efectuată şi mai eficientă este trabeculectomia care realizează un by-pass al unghiului camerular blocat prin secţionarea unui fragment de circa 2-3mm din reţeaua trabeculară, canalul Schlemm şi jumătate din peretele sclerei, lăsând pe loc jumătatea externă a peretelui sclerei. Umoarea apoasă iese uşor prin fereastră şi se adună sub conjunctivă, formând o mică denivelare, denumită bula de filtraţie. Intervenţia se realizează de obicei sus şi este portejată de pleoapa superioară.

După operaţia de glaucom, pacientul trebuie să respecte integral indicaţiile medicului, tratamentul recomandat şi programarea vizitelor.

După operaţia de glaucom pacientul nu va vedea în mod necesar mai bine decât înainte de decizia operatorie; scopul operaţiei nu este de a îmbunătăţi vederea ci de a reduce presiunea la un nivel care să nu ducă la scăderea ireversibilă a vederii.

După operaţia de glaucom, presiunea scade la 30-50% faţă de nivelul iniţial.

Evoluţia postoperatorie poate fi grevată de apariţia unei sângerări intraoculare, de hipotonie oculară, de infecţie intraoculară, complicaţii care se pot controla prin tratament. Mai târziu, controlul presiunii poate necesita adăugarea de medicamente antiglaucomatoase; de asemenea, se poate accelera evoluţia cataractei preexistente, ducând la intervenţie chirurgicală pentru cataractă în câţiva ani.

În concluzie, trebuie reţinut că operaţia de glaucom (antiglaucomatoasă) are ca scop salvarea vederii şi nu in mod necesar creşterea calităţii vederii.

 

 

Pentru alte detalii și informaţii vă rugăm contactați-ne, pentru un consult accesând secțiunea de PROGRAMARE ONLINE trimisă prin email sau PROGRAMARE TELEFONICĂ la numere de telefon: 0357-445-999 sau/si 0357-445-777.

 

 

”MEDICAL OPTI LUX S.R.L.” utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată pe acest site: medicaloptilux.ro.
Vă aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC (”Directiva E-Privacy”) și de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a accestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (”Regulamentul GDPR”).