Nu amânaţi vizita la oftalmolog!
Un examen oftalmologic, măcar o dată la doi ani, ajută la preîntîmpinarea afecţiunilor oculare grave.
Dacă aţi depăşit vîrsta de 60 de ani, trebuie să mergeţi la consult anual. Iar pentru copii, medicii recomandă ca primul consult oftalmologic să aibă loc în jurul vîrstei de patru ani. Multe afecţiuni oculare nu au simptome la început, iar printre ele se numără unele dintre cele mai grave: glaucomul, tensiunea oculară, retinopatia (complicaţie a diabetului) şi degenerescenţa maculară.
Medicul specialist vă va face cîteva teste de rutină: măsurarea acuităţii vizuale (abilitatea ochiului de a vedea un obiect de o anumită mărime, amplasat la o distanţă specificată), verificarea pupilelor, a corneei, a conjunctivei şi a ţesuturilor înconjurătoare, măsurarea tensiunii oculare.
Pentru stabilirea dioptriilor exacte, medicul are nevoie de aproximativ o oră, timp în care ar trebui să testeze ochii cu minimum două aparate diferite, după ce a pus picături. În urma acestei examinări, este posibil să vi se prescrie o reţetă cu dioptriile necesare corectării vederii. Nu e un lucru de speriat, după vîrsta de 40 de ani, cam toată lumea poartă ochelari. Indiferent care este viciul de vedere descoperit, următorul pas este să mergeţi la un centru de optică medicală, unde vi se vor oferi lentilele prescrise şi vi se vor sugera anumite rame. Unele, mai ieftine, altele, mai scumpe. Atîta vreme cît ochelarii respectă prescripţiile medicale, nu trebuie să vă temeţi de ochelarii ieftini. Important e să vă fie de folos. Însă trebuie să fiţi foarte atenţi la anumite reguli în alegerea ochelarilor potriviţi, altfel riscaţi să vă stricaţi şi mai rău vederea.