Miopia
Aproximativ o treime din populatie este depistata cu miopie. Miopii au dificultati in vederea lucrurilor la distanta, dar vad bine de aproape, chiar si cele mai mici detalii. Miopia apare cand globul ocular este usor mai lung decat de obicei. Aceasta determina razele de lumina sa se focalizeze în fata retinei, si nu pe retina cum ar fi normal. Imaginea unui obiect aflat la infinit se formeaza inaintea retinei.
Miopia este impartita in doua clase mari:
- BENIGMA (numita si “miopia scolarului”) - care este descoperita in jurul varstei de 6 –7 ani, avand o progresie lenta pana in jurul varstei de 20 – 25 ani, cand se stabilizeaza. Nu depaseste valoarea de – 6,00 - 7,00 dioptrii. Pacientii respectivi nu vad bine la distanta si au tendinta de a apropia obiectele de ochi, de asemenea au tendinta de a strange din pleoape pentru vederea la distanta.
- MALIGNA ( sau progresiva ) - care este prezenta de la nastere, si evolueaza progresiv putand atinge valori mari de – 20,00 sau – 40,00 dioptrii. La forma aceasta de miopie de regula apar leziuni intraoculare.
Persoanele care au miopie isi pot corecta vederea prin mai multe mijloace:
- ochelari de vedere
- lentile de contact
- interventie chirurgicala
- interventie chirurgicala cu laser
- keratotomie radiala