Cataractă

Cataractă

Cataracta este o tulburare asociată procesului normal de îmbătrânire. Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Acest cristalin aflat în spatele irisului, funcționează la fel ca lentila unei camere de luat vederi, focalizînd razele de lumină pe retină, care transmite la rândul său imaginile către creier. Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată. Cataracta reprezintă principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârstă de peste 55 ani. De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Din păcate este o afecțiune care nu poate fi tratată cu medicamente și nu poate fi prevenită. Singura metodă de a trata cataracta este intervenșia chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții sub numeroase aspecte.

Simptome ale Cataractei:

  • Vedere încețoșată, neclară
  • Ochelarii nu mai sunt un ajutor
  • Culorile par lipsite de intensitate sau șterse
  • Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare
  • Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?

Odată cu trecerea timpului, zonele opacifiate ale cristalinului vor deveni mai mari și mai dense, vederea dumneavoastra. înrăutățindu-se. Această progresie a afecțiunii poate dura de la câteva luni la mai mulți ani. În cele din urmă, întregul cristalin se va opacifia, cauzând orbirea.

Care este momentul optim de tratare a cataractei?

Numeroase persoane consideră că această afecțiune trebuie să fie matură înainte de a o opera. Acest lucru nu mai este adevărat! În prezent, operația de cataractă este o procedură de rutină care poate fi efectuată de îndată ce vederea vă afectează calitatea vieții.

Cataracta poate recidiva?

După ce cataracta a fost îndepărtată, aceasta nu poate recidiva. Astfel, cristalinul pe care îl alegeți este cel cu care veți rămâne până la sfârșitul vieții. Cu toate acestea, în timp, pacienții se pot plânge că vederea lor a devenit din nou neclară. Această afecțiune este cunoscută drept cataractă secundară și se tratează rapid și ușor printr-o simplă procedură.

Ce presupune operația de cataractă?

Îndepărtarea cataractei reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale. Operația presupune realizare unei incizii foarte mici la nivelul ochiului și introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a tăia și extrage cristalinul opacifiat. După ce cristalinul opacifiat este îndepărtat, prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus cristalinul artificial, fiind fixat în poziția sa permanentă.

Cristaline artificiale

Exista două mari categorii de cristaline artificiale:

  • multifocale
  • monofocale

În urma implantării cristalinelor artificiale multifocale, pacienţii pot beneficia de o vedere clară, independentă de portul ochelarilor la distanţă (ex. pe stradă), distanţă intermediară (ex. calculator) şi la aproape (ex. la citit), cu alte cuvinte, în urma operaţiei de cataractă cu implantare de cristalin artificial multifocal, pacienţii pot scăpa atât de cataractă cât şi de portul ochelarilor.

În urma implantării cristalinelor artificiale monofocale pacienţii pot beneficia de o vedere clară, fără ochelari, la o distanţă fixă, de obicei la depărtare, fiind necesar portul unui ochelar pentru aproape (ex. la citit).

Cristalinele multifocale prezintă avantaj faţă de cristalinele monofocale prin faptul că pot oferi pacienţilor o independenţă faţă de portul ochelarilor.


”MEDICAL OPTI LUX S.R.L.” utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată pe acest site: medicaloptilux.ro.
Vă aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC (”Directiva E-Privacy”) și de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a accestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (”Regulamentul GDPR”).