Chirurgie Estetica si Reconstructiva Oftalmo-Palpebrala

Datorită importanței din punct de vedere estetic și funcțional a structurilor ce alcătuiesc regiunea orbito-palpebrală majoritatea intervențiilor au caracter de chirurgie plastică și reconstructivă. Cele mai frecvente intervenții efectuate in acest caz, sunt:

  • Corecția modificărilor palpebrale (ale pleoapelor) de formă și poziție (Entropion, Ectropion, Ptoza Palpebrală)
  • Chirurgia căilor lacrimale (dezobstrucții ale căilor lacrimale, extirparea formațiunilor chistice sau tumorale, închiderea fistulelor ce pot aparea la acest nivel.
  • Extirparea formațiunilor tumorale palpebrale, care pot fi: benigne (papilomul, chistele pleoapelor) sau maligne (carcinomul, melanomul palpebral)
  • Corectarea cicatricelor palpebrale (dupa traumatisme, arsuri)
  • Chirurgia estetică palpebrală (blefaroplastii)

 

Entropionul

Entropionul reprezintă o afecțiune care constă în întoarcerea spre interior a pleoapelor, astfel genele și marginea liberă a pleoapei vin în contact cu suprafața oculară.
Contactul prelungit și efectul mecanic determină disconfort ocular, hiperemie conjunctivală, durere, sensibilitate la lumină și la vânt, lăcrimare excesivă, secreție mucoasă, cruste la baza genelor, putând duce până la eroziuni corneene, iar în cazuri severe la formarea de ulcere corneene.

Pleoapele pot fi întoarse spre interior permanent sau doar atunci când clipiți sau strângeți pleoapele. Entropionul apare mai frecvent în rândul populației adulte și afectează de obicei pleoapa inferioară.
Cauzele care pot determina apariția entropionului sunt reprezentate de:

  • slăbirea mușchilor de la nivelul pleoapelor
  • cicatrici sau operații anterioare la nivelul pleoapelor
  • infecții oculare și inflamații

 

Ectropionul

Ectropionul reprezintă o afecțiune în care pleoapele se întorc spre exterior, astfel suprafața internă a pleoapelor rămâne expusă și predispune la inflamație și disconfort ocular. Ectropionul este mai frecvent în rândul persoanelor adulte și afectează în general doar pleoapa inferioară.

Prin întoarcerea spre exterior a pleoapei, punctele lacrimale prin care se scurg lacrimile se întorc și ele spre exterior, iar lacrimile nu mai drenează corespunzător ducând la lăcrimare excesivă, la senzație de uscăciune oculară, la disconfort permanent și la sensibilitate la lumină.
Cauzele care pot demină apariția ectropionului sunt reprezentate de:

  • slăbirea mușchilor de la nivelul pleoapelor, pareză facială
  • cicatrici sau intervenții chirurgicale la nivelul pleoapelor mai ales dacă a fost excizată o cantitate mare de piele
  • formațiuni palpebrale care prin efect gravitațional pot duce la întoarcerea pleoapei spre exterior

 

Ptoza palpebrală

Ptoza palpebrală este o coborâre uni sau bilaterală a pleoapei superioare (pleoapă căzută) ca urmare a unei leziuni congenital sau dobândite a musculaturii sau inervației sale, care are drept rezultat îngustarea fantei palpebrale (spațiul dintre cele doua pleoape, inferioară și superioară) cu micșorarea câmpului vizual, având consecințe atât estetice cât și funcționale pentru pacient.

Tratamentul ptozelor palpebrale (pleoape căzute) este eminamente chirurgical, cele congenitale se operează de regulă (cu unele excepții) în jurul vârstei de 3 ani, iar cele dobândite la aproximativ 6 luni de la debutul lor.

Ptoza congenitală reprezintă 75% din totalul ptozelor palpebrale. Ea poate fi simplă (izolată), sau asociată cu alte afecțiuni.
Cea mai frecventă este ptoza palpebrală simplă. Cauza este o tulburare (distrofie) primitivă a mușchiului ridicător al pleoapei.

În trei din patru cazuri este unilaterală (la un singur ochi). De obicei are un caracter sporadic dar are și o componentă ereditară, apărând în unele familii de-a lungul mai multor generații.

În caz de ptoză palpebrală majoră, copilul compensează deficitul muscular prin contracția mușchiului frontal (ridică sprânceana) și printr-o poziție vicioasă a capului. Copilul încearcă să compenseze zona acoperită de pleoapă radicând bărbia și lăsând capul pe spate. În acest caz se recomandă intervenția chirurgicală în primul an de viață.

În unele situatii, ochiul afectat de ptoza palpebrala are astigmatism (deformarea curburii corneei cauzată de presiunea exercitată de pleoapa cazută asupra acesteia). De aceea, postoperator, se recomandă determinarea viciilor de refracție și corecție optică, dacă este necesar.

”MEDICAL OPTI LUX S.R.L.” utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată pe acest site: medicaloptilux.ro.
Vă aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC (”Directiva E-Privacy”) și de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a accestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (”Regulamentul GDPR”).