Retinopatie diabetica
Afectarea retiniana reprezinta una din complicatiile majore ale diabetului zaharat care in cazurile extreme poate duce la orbire sau chiar la pierderea globului ocular. Reprezinta una din cauzele majore de pierdere a vederii chiar si in tarile dezvoltate
Prevenirea si controlul corect al retinopatiei diabetice:
Acesti parametri trebuie sa fie stabiliti de la caz la caz impreuna cu medicul diabetolog dar in principiu parametrii pe care ii urmarim pentru a putea preveni aparitia complicatiilor retiniene sunt:
- Hemoglobina glicozilata HbA1c care trebuie sa fie sub 7%
- HTA – deseori se poate obtine o imbunatatire marcata a afectarii retiniene numai prin controlul HTA
- Metabolismul lipidic
- Persistenta unor valori patologice la parametrii mai sus mentionati poate scadea sau anula eficienta tratamentului oftalmologic .
Controlul fundului de ochi (FO)
In principiu la diabetul de tip I, care debuteaza acut de cele mai multe ori, este necesar un FO dupa 5 ani de la debut (deoarece in acest caz stim cu precizie cand a debutat boala). La diabetul de tip II boala evolueaza de multe ori insidios si este descoperita dupa ani de zile de la debut. La acesti pacienti trebuie facut un FO imediat ce diagnosticul a fost pus.
In cazul sarcinii sunt necesare examinari ale fundului de ochi la stabilirea graviditatii.
Frecventa ulterioara a examenelor de FO va fi stabilita de medic in functie de stadiul retinopatiei diabetic si de particularitatile pacientului (sarcina, varsta tanara etc).
Clasificarea retinopatiei diabetice
Se face in functie de tipul si amploarea leziunilor constatate la FO. Exista retinopatie diabetica:
- Neproliferativa
- Minima
- Moderata
- Severa (preproliferativa) - caracterizata de aparitia de neovase ca raspuns la ischemia (scaderea oxigenarii de la nivelul retinei). Din pacate aceste neovase nu ajuta ci aduc multe complicatii precum sangerari, tractiuni retiniene etc.
La aceste leziuni trebuie adaugata prezenta sau nu a edemului macular (ingrosarea retinei datorarii extravazarii de lichid din microcirculatria retiniana) si mai ales prezenta edemului macular clinic semnificativ, adica a edemului care statistic s-a demonstrat ca produce o scadere importanta a acuitatii vizuale in timp.
Tratamentul ambulator al retinopatiei diabetice
Are un rol esential in a preveni pierderea de vedere si a evita complicatiile majore ale retinopatiei diabetice: hemoftalmusul, dezlipirea de retina, glaucomul neovascular, scaderea vederii datorita ingrosarii retiniene.
Arsenalul terapeutic consta in injectii intravitreene si tratament laser, de multe ori este necesara asocierea acestor tehnici.
Tratamentul laser
Consta in panfotocoagulare si tratamentul grid (retea). Prin panfotocoagulare, in stadiile de retinopatie diabetica proliferativa sau preproliferativa se incearca scaderea productiei de VEGF (un factor ce stimuleaza aparitia si dezvoltarea neovaselor si care e produs de retina ischemica). Acest deziderat este obtinut prin coagularea (distrugerea) retinei ischemice periferice (neimplicata major in functia vizuala).
Tratamentul grid urmareste scaderea edemului macular prin aplicarea in macula a unei de retele de puncta laser cat mai delicate astfel leziunile maculare sa fie cat mai scazute. Modul cel mai inofensiv si mai modern il reprezinta tratamentul micropulse